September 28, 2013

Miss Miserable Process Design

Salam and hi all. Okay ini artwork baru aku. I mean artwork kegelapan aku yang paling
latest (owh, lama gila aku tak buat artwork~haha)

Aku beri nama karakter baru aku ini sebagai, Miss Miserable...

Kenapa? Entahlah, Miss Miserable muncul tiba-tiba dalam otak aku bila aku fikirkan tentang
seorang perempuan yang hidup dalam penipuan dan kesakitan, di mana dia harus
menghadapinya seorang diri tanpa ada sesiapa pun yang boleh dipercayai untuk melindungi
dia. (refer to her tears and that knife)


Over gila nak letak besau-besau kan, haha, okay2 so ini processnya daripada rough idea
hinggalah ke final process nya :)

Kiri : Lakaran awal (rough idea)
Kanan : Detailskan drawing dan vectorize guna Illustrator

 

Color process (Adobe Photoshop)

Kat sini aku ada eksperimen sikit tentang macam mana nak buat kening orang yg sedang
menangis tapi tak nampak karakter tu macam lemah sangat. Bandingkan kedua-dua kening
yang aku lukis ini :

Drawing atas : kening turun ke bawah (nmpak karakter sangat lemah, aku tak suka !)
Drawing bawah (siap color) : 'kening sedih' tapi ternaik sikit (nampak macam karakter
                                             bersedih tapi dalam masa yang sama nampak karakter
                                             masih tabah dan kuat)

 

Ini adalah real necklace kesayangan aku. Bekas berbentuk silinder mini berisi cecair merah
kat dalam. Then ada sebutir beras yang tertulis nama aku dan si dia. Hampir semua design
karakter aku ada necklace ini.

Skirt style guna brushes di Photoshop saja :)


Siap color karakter, buat background pula, juga di Photoshop:


Okay dah lepas tu, tambah wording pulak dan lain-lain element gothic di situ :


So, this is final :



Aku langsung tak letak copyright kat sini, tapi mohon siapa-siapa yang berniat nak
mencuri artwork orang tu, aku warning jangan. Kalau aku nampak artwork kesayangan
aku ni tersebar atas nama orang lain / dalam design orang lain. Siaplah !

Okay itu saja, terima kasih sudi jengah sini :)


3 comments:

Tinta Lana said...

Assalamualaikum.

Terangguk-angguk aku baca part kening tu.

Ak rasa aku macam diajar cara2 melukis ekspresi muka. Betul, kening kebawah nampak mcm karakter tu sedih ditindas. Tapi bila kening naik tu, sedih, mmg sedih, tpi nampak tegas.

FreakVector said...

nice2.

FreakVector said...

btw, minta izin nk backlinks