January 05, 2012

Apa itu Environmental Graphic ?

Assalamualaikum and hi alls. Haishh setelah penat lelah bermati-matian
semalam kami menyiapkan project ni, akhirnya tadi kami berjaya present
dengan jayanya. Alhamdulillah, lepas satu beban besar. Hahaha ! Balik
presentation tadi, aku terus tido sampai petang, balas dendam katanya~

So, seperti yang dijanjikan, aku akan share artwork aku tu kat sini, tapi
sebelum tu korang kena tahu apa itu environmental graphic. It's more
like signage system and way finding. Maksudnya macam papan-papan
tanda lah kan, supaya orang tak sesat, macam ni :

toilet signage
signage untuk setiap level, apa yg ada di tingkat atas dan bawah
ini adalah contoh signage design yang bagus dan effective :D

So, untuk subjek ni, kami kena buat rebranding fakulti kami sendiri,
sangat perlu dibarukan semula ok, sebab fakulti kami sangatlah in a
bad condition~ (u_u) huhu, kami kena come out dengan signage system
baru dan environment baru untuk fakulti kami. 

Firstly, jom tengok signage design kami :


KIRI ATAS : ialah signage bergantung digunakan untuk facilities macam
toilet, surau, studio dan kafeteria.
KIRI BAWAH : Entance signage untuk diletak di atas setiap pintu masuk
KANAN ATAS : signage untuk setiap level, diletak di tangga
KANAN BAWAH : Signage yang ada ruang informasi kat bawah dia, penting
untuk diletak di office supaya diorang boleh tampal latest update untuk
pelajar. So, it will looks more organized :)


Okay, lepas signage system, kami kena ubah faculty design kami seiring
dengan theme or concept yang kami dah pilih. Banyak konsep yang dah
diproposed but my lecturer berkenan dengan konsep brick game or more
well known as tetris. This is tetris game :



So, based on that concept, kami akan ubah faculty kami jadi lebih cantik
dan menarik sikit..hehehe, nak tengok hasilnya? Scroll down lagi~

















Final work :

Main Entrance (before)
(after)

Ruang legar fakulti (before)
(after)

HEA Office Entrance (before)
(after)

Graphic Department Seats (before)
(after)

Lorong Class Photography (before)
(after)

Art Gallery Entrance (before)
(after)

Okay, itu antara artwork aku untuk subject ni, ada banyak lagi tapi itu
artwork groupmates aku sebab ni kerja group :) and btw kami bukannya
cat betul-betul fakulti tu tau, kami just edit guna ilustrator & photoshop
untuk jadikan dia real macam ni. Gila apa, tak mampu nak cat fakulti
yang besau tu~ haha so, harap korang dapat pengetahuan sikit kan :)
That's all thank Q semua !

3 comments:

Fyfy Liew said...

Fuh canggih! :D

narumi sakura said...

ni kat uitm Shah Alam kn?kos dlu Naru kne interview tuk cos art's kat sne..tapi x dpt T^T

Teesaz said...

gila osem larhh haha