December 30, 2012

Violet and her tears (Illustration)


Salam and hi all. Thanx sebab sudi singgah sini. Aku dah lama gila
tak buat artwork kegelapan aku ni. So, hari tu tiba-tiba je mood dan
idea datang,kena pulak kerja tak banyak sangat. Dapat jugak siapkan.
Okay, lets see step by step :

1. Sketches
2. Tracing (Adobe Illustrator)

Aku takde tablet, so aku trace guna mouse. Dan strokenya aku tak
suka guna pen tool sebab hasilnya nanti sangat kemas. Aku lebih gemar
guna pencil tool je, sebab outputnya nanti akan nampak buruk-buruk sikit.
Konon sesuai lah dengan tema kegelapan. Haha

3. Coloring (Adobe Photoshop)

Dalam proses mewarna pon, ada banyak step. Basic - Shadow - Effect - Finishing

 
ok, letak shadow-shadow dan element lain seperti mata dan handiplast

  
Detailkan lagi bahagian-bahagian yang perlu seperti mata, warna kulit dan
air mata yang bergenang di kelopak mata dan yang mengalir kat pipi tu...


Then, letaklah effect yang bersesuaian, aku guna splashing blood ni konon
nak bagi dramatik sikit lah. Dekat muka pun ada bekas-bekas darah. Step ni
kira dah finishing lah, kena tengok betul-betul terperinci dan sempurnakan
seseboleh yang mungkin. Haha


Dan, akhir sekali, aku letak background dan watermark...


Dan siaplah satu lagi artwork kegelapan yang aku namakan :

"Violet Crying in her Heart"



Review :

Dalam artwork ni, aku cuba ketengahkan kesedihan yang dialami oleh
Violet ni. Owh kenapa Violet? Sebab nama ni antara nama emo+gothic
yang famous. So, Violet hanya simpan sedih dia dalam hati. Aku guna
perempuan sebab sinonim dengan 'perempuan selalu menangis dalam hatinya'.
Tu yang terhasilnya imaginasi wajah perempuan tengah menangis dalam bentuk hati.

Dan, aku ambil kira tentang masyarakat sekeliling Violet ni jugak,
sama je macam dalam realiti kita, kita tahu nama seseorang tu, tapi tak
mungkin kita tahu latarbelakang dia atau kisah hidup dia kalau dia tak cerita
yang sebenar-benarnya. (merujuk kepada image handiplast yang aku guna)

"You know her name, but not her story..."



8 comments:

missSenget said...

pandainye..

dan jelesnye kite..
:(

kenapa kite xkretip mcm ni..?

Lynn Damya said...

miss senget : eh ini bukan kreatif lah dear, ini sy tau buat sbb mmg study course art :)..klw awk belajar pon bleh je wat mcm ni :)

★ aIsyaH ★ said...

bestnye..cantik sgt..i like..xD

reenapple said...

Ohooo... menarik dan cool.

Nong Andy said...

jadi.. kasi cerita la story dia..

Lynn Damya said...

aisyah : time kasih sudi singgah ye :D

Reenapple : hoho, thanx babe :D

Nong Andy : aduh, nak mengarang ni yg susah...klw bab tu akak lah yg hebat, hihi ;)

Tinta Lana said...

Salam.

Mentabah aku kalau lukis mcm ni,hahaha.

Memang cantik lynn..ekspresi sedih tu ada nampak pda violet ^_^

Tinta Lana said...

eh jap, ko punya gmbr profile pun, ko sketch ya?